1Пида С. В., 1Сорока М.Р., 2Тригуба О.В.

1Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

2Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Тараса Шевченка

В Україні кормові боби нині вирощують на площі понад 10 тис га. За високої агротехніки у передових господарствах отримують 25–30 ц/га зерна й 500–600 ц/га зеленої маси [4]. Важливою особливістю рослин бобів є здатність вступати у взаємовигідні симбіотичні відносини з бульбочковими бактеріями виду Rhizobiumleguminosarum, і в результаті біологічної фіксації засвоювати з атмосфери за період вегетації до 140 кг/га молекулярного нітрогену [5], а також залишати значну його кількість (30-50 кг/ га) з післяжнивними та кореневими залишками, що робить їх хорошим попередником у сівозміні для більшості сільськогосподарських культур [1].