1Брощак І. С. , 1Бровко О. З.,  2Пида С. В.

1Тернопільська філія державної установи «Інститут охорони ґрунтів України»

2Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка

Лохина (Vacciniumuliginosum L.) зустрічається у природній флорі заболочених лісів, сфагнових боліт на торфових ґрунтах, частіше під наметом дерев. Рослини часто утворюють суцільні зарості. Vacciniumuliginosum росте також у Карпатах [2]. Лохина вузьколиста (Vacciniumangustifolium Ait.) поширена у Північній Америці, зокрема у США (штати Мейн, Орегон) і Канаді (провінції Британська Колумбія, Квебек, Онтаріо). Ягоди зазначеної лохини мають цінні харчові та лікувальнопрофілактичні властивості й користуються великим попитом на американських ринках [3]. Корисні властивості лохини пов’язані з високим вмістом вітамінів А, С, Е, В, які містяться в ягодах. Лохина також містить антиоксиданти, амінокислоти, флавоноїди, клітковину, вітаміни К, Р і РР. У ягодах є важливі  макроелементи: магній, кальцій, калій, фосфор, натрій а також  залізо. Лохина вважається цінним дієтичним продуктом. Вона містить багато антиоксидантів, що запобігають розвитку онкологічних, серцево-судинних, очних, шкірних захворювань, корисна майбутнім мамам як джерело фолієвої кислоти, необхідної для правильного розвитку плоду, зокрема системи кровотворення, також є низько алергенною ягодою. Її можна вживати навіть маленьким дітям [4].